Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Περί ηρώων τηλεοπτικών


     Από την κατασκευή και λειτουργία της πρώτης τηλεοράσεως (περίπου 1928), πολλοί είναι οι τηλεοπτικοί ήρωες, που αναδείχθηκαν ακόμη και σε πρότυπα ζωής. Έγιναν γνωστοί, μέσα από μία τηλεοπτική σειρά, και πολλοί από αυτούς αποτελούν ακόμη και σήμερα αναμνήσεις του παρελθόντος πολλών ανθρώπων. Παρακάτω θα αναφέρω μερικούς.
     Ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό, είναι ο Τζόνι Βαϊμίλλερ (Johnny Weissmuller) ή όπως τον γνωρίσαμε μέσα από τις οθόνες μας, Ο ΤΑΡΖΑΝ. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκα πως ήταν δημιούργημα του συγγραφέα Έντγκαρ Λι Μπάροουζ (1875 - 1950), ο οποίος τον εμφάνισε για πρώτη φορά στο περιοδικό All Story το 1912. Η κραυγή του, η τσίτα, η Τζέην, τα άλματα στα δέντρα και οι μάχες μέσα στην άγρια ζούγκλα, έκαναν ακόμα ποιο γνωστό τον ταρζάν, μέσα από το ρόλο του στην οθόνη, τον οποίο υποδύθηκε ο ολυμπιονίκης κολυμβήσεως Τζόνι Βάϊσμιλλερ.

 

     Ο επόμενος είναι ένας ακόμα ήρωας, πρώτα τον κόμικς και μετά της οθόνης. Τον ενσάρκωσε άριστα και τον αποτύπωσε στο μυαλό μας, ο Christopher Reeve και δεν είναι άλλος από τον SUPERMAN. Τον δημιούργησαν οι Τζο Σούστερ (Joe Shuster) και Τζέρι Σίγκελ (Jerry Siegel) και εκδόθηκε το 1938 στο περιοδικό Action comics. Η χαρακτηριστική μπλε στολή με την κόκκινη μπέρτα και το S χαραγμένο στο στήθος, είναι ακόμα και σήμερα αρκετά δημοφιλής.


     Ο επόμενος δεν είναι ήρωας κόμικ, αλλά "καθαρό" τηλεοπτικό είδωλο. Μία λέξη μόνο, Μπρούς Λη (Bruce Lee). Ο Πρώτος ήρωας πολεμικών τεχνών, που "έσπρωξε" τα παιδιά στα γυμναστήρια και τις σχολές. Έδειξε για τι είναι ικανός ο άνθρωπος, αν προετοιμαστεί κατάλληλα. Μία "ανθρώπινη πολεμική μηχανή" που αξιοποιούσε στο έπακρο τις ικανότητες του σώματος και του μυαλού. Δεν ήταν απλός σταρ της τηλεοράσεως. Ήθελε να μεταδώσει τις τεχνικές του και μελετούσε την κάθε κίνηση του σώματος. Με μία λέξη ήταν πρώτα Δάσκαλος. Νους υγιής εν σώματι υγιή. 

     Υπάρχουν και άλλοι, που ίσως αναφέρω σε επόμενο άρθρο. Θα ήθελα κάπου εδώ, να παραθέσω, τιμής ένεκεν, και κάποιους δικούς μας Έλληνες τηλεοπτικούς ήρωες, που μείναν χαραγμένη στη μνήμη μας, με την πάροδο του χρόνου.

 Δεν υπάρχουν σχόλια: