Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2006

Περί Ελλήνων Γλώσσα

   Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζει τα έθνη και τους λαούς. Έχει ιδιώματα και τοπικές διαλέκτους. Είναι αργκό, καθαρεύουσα, αρχαία, δημοτική ή ξένη. Η γλώσσα, εκτός από ύλη, μέρος του σώματός μας, είναι και πνεύμα, πνοή. Θυμηθείται τα αρχαία τέσσερα πνεύματα: οξεία "΄", περισπωμένη "~", ψιλή "'" και δασεία "`".
   Είμαστε αλήθεια τυχεροί που κληρονομήσαμε ένα τέτοιο θαύμα. Η γλώσσα μας με τα 27 γράμματά της (α, β, γ, δ, ε, f (δί-γαμμα), ζ, η, θ, ι, j, κ, λ, μ, ν, ξ, ο, π, ρ, σ, τ, υ, φ, χ, ψ, ω, s ) , είναι ατελείωτη, ακό-ρεστη και παραγωγική. Δημιουργεί λέξεις αυτόματα, λέξεις καινούριες που τις προφέρουμε χωρίς να πολυσκεφτούμε. Είναι ο κώδικάς μας, που μόνο με τη λογική αποκρυπτογρα-φείται. Από τους αριθμούς προήλθαν τα γράμματα, και οι αριθμοί από το μηδέν 0 και το ένα 1.
   Η ετυμολογία των λέξεων είναι πρόκληση και διασκέδαση. Τί θα πεί μηδέν και από πού προέρχεται; ΜΗΔΕΝ- ΜΗΤ' ΕΝ - ΟΥΤΕ ΕΝΑ - ΚΑΝΕΝΑ - 0. Τί θα πεί Αφροδίτη; Αυτή που αναδύθηκε από τον αφρό. Τί θα πεί Ελλάς; ΕΛΛΑΣ - ΕΛ+ΛΑΣ - ΕΛ=ΗΛΙΟΣ+ΛΑΣ=ΠΈΤΡΑ - Ηλιακή Πέτρα. Τί σχέση μπορεί να έχει ο ΗΛΙΟΣ, η ΕΛΙΑ,το ΛΑΔΙ και η ΕΛΛΑΔΑ; Τί σημαίνει Άγιος; ΑΓΙΟΣ - Α+ΓΙΟΣ - Α στερητικό+ ΓΗΙΝΟΣ, αυτός που έχει υπερβεί τα γήινα και είναι πνευματικός. Τί σχέση είχαν ο ΑΡΗΣ και ο ΑΔΗΣ, η ΗΡΑ και η ΡΕΑ; Μήπως ήταν το ίδιο πρόσωπο; Τί σημαίνει Ηρακλής; ΗΡΑΚΛΗΣ - ΗΡΑ+ΚΛΗΣ - ΗΡΑ + ΚΛΕΩΣ, αυτός που δοξάζει την Ήρα. Τί σημαίνει Περικλής; ΠΕΡΙΚΛΗΣ - ΠΕΡΙ+ΚΛΗΣ - ΠΕΡΙ+ΚΛΕΩΣ, αυτός που περιβάλλεται, εκπέμπει δόξα. Τί σημαίνει Σωκράτης; ΣΩΚΡΑΤΗΣ - ΣΩ+ΚΡΑΤΗΣ - ΕΣΩ+ΚΡΑΤΗΣ, αυτός που κρατεί, ελέγχει τον εσωτερικό του κόσμο ( γνώθις εαυτόν ). Τί σημαίνει ναός; ΝΑΟΣ - ΝΑΥΣ - ΠΛΟΙΟ ( ίσως και διαστημόπλοιο!!!!! ) - ΚΙΒΩΤΟΣ. Τί σημαίνει γιουνάν ( έτσι μας λένε οι Τούρκοι, κι όχι μόνο ); ΓΙΟΥΝΑΝ - JΟΥΝΑΝ=ΙΩΝΕΣ. Τί σημαίνει Ιστανμπούλ ( έτσι λένε οι Τούρκοι, κι όχι μόνο την Κωνσταντινούπολη ); ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ - ΙΣ+ΤΑΝ+ΜΠΟΥΛ - ΕΙΣ+ΤΗΝ+ΠΟΛΗ, έτσι απαντούσαν όσοι πήγαιναν στην Πόλη, όταν τους ρωτούσαν πού πάτε. Τί σημαίνει cd; CD - C+D - COMPACT+DISC - ΣΥΜΠΑΚΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ. Τί σημαίνει love; LOVE=ΛΑΥΩ ( αρχαίο ρήμα, που σημαίνει αγαπώ).
   Παίρνεις μία λέξη, ας πούμε ΑΚΡΟ, κάνεις αναγραμματισμό και βγάζεις ΚΑΡΟ, και ξανα ΚΟΡΑ. Άλλη λέξη ΑΣΤΕΡΙ, κάνεις αναγραμματισμό και ΣΤΕΡΙΑ.
   Πολλοί είναι οι λαοί που έχουν τη γλώσσα μας σε ιδιάζουσα θέση και τη διδάσκουν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτήριά τους. Κι εμείς λέμε τη θύρα πόρτα, αλλά το παράθυρο δεν το λέμε παράπορτο. Λέμε την πυρά φωτιά, αλλά δεν λέμε φωτοσβεστική αλλά πυροσβεστική. Λέμε το ύδωρ νερό, αλλά δεν λέμε νεροφόρα αλλά υδροφόρα.
   Λέξεις που χάνονται στο παρελθόν, και κανείς δεν αναζητά να μάθει την προέλευσή τους. Και η γλώσσα ήταν που μας κράτησε στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς στους Τούρκους, αυτή μας μεταφέρει τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, τις ανακαλύψεις τους, με αυτήν θα μεταφέρουμε κι εμείς τα δικά μας δεδομένα, άν δεν την αλλοιώσουμε ανεπανόρθωτα.
Ελληνικόν το φιλοσοφείν....

2 σχόλια:

Catherine είπε...

Ανέκαθεν μου άρεσε το παιχνίδισμα της γλώσσας. Τα τόσα μυστικά που κρύβει φανερώνουν όχι έναν άλλον κόσμο αλλά μας μαθαίνουν τον κόσμο που ζούμε. Τα γραπτά σου έχουν πολύ ενδιαφέρον. Αλλά διαφωνώ σε ένα...δεν είναι ελληνικό το φιλοσοφείν, είναι του ανθρώπου...

soulmates είπε...

polu wraio to post sou
kai me polu kales plhrofories...
an mporeis grapse ki alla gia thn ellhnikh glwssa..

to blog sou den mporousa na to vrw.. den uphrxe link sta comments sou sto blog mou.. eutuxws se vrhka mesa apo to katerinaki!!

kalh xronia na exeis me ugeia kai dhmiourgia!