Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2006

Περι Χριστουγέννων


   Διανύοντας αυτές τις άγιες ημέρες και επηρεασμένος από το κλίμα, λέω να κάνω μια παρένθεση και να εντρυφήσω στο θέμα Χριστούγεννα.
   Έχουν περάσει 2006 έτη από τη γέννηση του θεανθρώπου, τη μέρα που έμελλε να αλλάξει τις ζωές μας. Καθιερώθηκε να τη γιορτάζουμε στις 25 Δεκεμβρίου, από το 354 μ.χ., επειδή συνέπεφτε με τη γέννηση του θεού των Περσών Μίθρα, πολύ κοντά στην πρωτοχρονιά, την αλλαγή του χρόνου.
   Οι μέρες αυτές πρέπει να είναι ημέρες περισυλλογής και προ-γραμματισμού. Ημέρες απογραφής των πεπραγμένων του απερχόμενου έτους και ημέρες προγραμματισμού του επόμενου. Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε και να απαισιοδοξούμε, για τα μέλλοντα και επόμενα, ή για τα προηγούμενα.
   Είναι γεγονός ότι κάθε μέρα πεινάνε και πεθαίνουν από την πείνα άνθρωποι φτωχοί και μίζεροι, είναι γεγονος ότι η δυστυχία έχει καταστεί επιδημία, τα χαμόγελα είναι σπάνια και τείνουν να γίνουν "είδος" υπό εξαφάνιση. Οι γέροι παραμένουν στα γηροκομεία, περι-μένοντας κάτι..... Τα παιδιά - όχι όλα, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά - δεν θα πάρουν δώρο φέτος, γιατί ο άγιος των Χριστουγέννων δεν πέρασε από εκεί... Άνθρωποι μονάχοι, απογοητευμένοι από τη ζωή στα καλύτερά τους χρόνια ατενίζουν προς το μέλλον απελπισμένοι....
   Και τώρα ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, την άλλη όψη του νομίσματος. Οι χαρές στη ζωή μας, δυστυχώς είναι πολύ λίγες, γι αυτό ας εκμεταλλευτούμε κάθε τέτοια στιγμή. Ας κοιτάξουμε τα γεμάτα ανυπομονεσία μάτια ενός παιδιού όταν πάρει ένα δώρο, ας ακούσουμε την αγγελική φωνή του να μας ψέλνει τα κάλαντα ( εντάξει, μπορεί να είναι κι από άλλη χώρα, αλλά δεν παύει να είναι παιδί ), ας πούμε χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα σε κάποιον μοναχικό παππού κι ας ακούσουμε μία ιστορία του, από αυτές που ξέρει και θέλει να λέει αλλά δεν έχει ακροατήριο.
   Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο clubbing, ξίδια και χαρτιά., δεν είναι αφορμή για επίδειξη. Η ζωή είναι μικρή και γεμάτη εκπλήξεις. Οι ευχάριστες στιγμές είναι ελάχιστες. Μη γινόμαστε μίζεροι κι απαισιόδοξοι αλλά θετικοί και πρόσχαροι.
   Καλά Χριστούγεννα και παραγωγικός και γεμάτος πλούτη υγείας και ευημερίας ο καινούριος χρόνος 2007.......................
Ελληνικόν το φιλοσοφείν...............

1 σχόλιο:

Catherine είπε...

Όμορφες σκέψεις από ένα όμορφο μυαλό. Χρειάζονται άνθρωποι σαν και σένα, που δεν γκρινιάζουν ασταμάτητα για τα κακώς κείμενα. Εσύ ίσως καταφέρεις να κάνεις πιο ουσιαστικό από τους στρατευμένους ανθρωπιστές του κόσμου τούτου.