Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Περί φαρμάκων


     Από την δημιουργία σχεδόν της ιδιωτικής τηλεοράσεως, η ενημέρωση έχει αλλάξει επίπεδο. Κάθε τόσο, καινούριες ορολογίες, που δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να της γνωρίζεις, εμφανίζονται στο προσκήνιο. Από τα ποιο γνωστά παραδείγματα, είναι αυτό του γνωστού χρηματιστηρίου, όπου έβλεπες τον κάθε έναν, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και εκπαιδεύσεως να κοιτάει τους δείκτες με ενδιαφέρον. Έχουμε ακούσει για γρίπη των χοίρων, γρίπη των πτηνών, PSI, ομόλογα, moody's, πιστοληπτική ικανότητανόσος του άνθρακα, και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Γίναμε οικονομολόγοι, γιατροί, τραπεζίτες, και ότι άλλο θέλει η τηλεόραση. Τελευταία, ένας νέος όρος έχει κατακλύσει την ενημέρωση, κι έχει ανησυχήσει πολλούς. ΤΑ ΓΕΝΟΣΙΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Θα    προσπαθήσω εδώ να καταλάβω πρώτα εγώ, και μέσω εμού ίσως κι εσείς, τι είναι αυτός ο όρος.
     Καταρχήν να ερμηνεύσουμε τι σημαίνει ο όρος γενόσιμα φάρμακα. Ψάχνοντας στη Βικιπαίδεια, βλέπουμε πως αυτά είναι φάρμακα των οποίων ο "χρόνος πατέντας" έχει παρέλθει, και βγαίνουν στο εμπόριο ανταγωνιστικά. Εκεί δηλαδή που μόνο η εταιρεία "πατέντας" είχε δικαίωμα να το κυκλοφορεί, τώρα ελεύθερα το κατασκευάζουν κι άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα η τιμή να είναι φθηνότερη. Σε μία διεξαχθείσα έρευνα των εταιρειών TNS Icap και BaaS, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σημαντικά. Έδειξε, ότι αρκετοί πολίτες, φοβούνται την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα τους, καθώς κατασκευάζονται ώς επί το πλείστων σε τριτοκοσμικές χώρες, ενώ πολλοί δεν γνωρίζουν τι είναι τα γενόσιμα φάρμακα.
      Οι γνώμες που ακούγονται είναι αντικρουόμενες, και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μπερδεύουν ακόμα περισσότερο. Από τη μία οι ελληνικές και οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες, και από την άλλη ορισμένοι γιατροί.
     Παρακάτω σας παραθέτω ορισμένες διευθύνσεις ιστοσελίδων, ώστε να λύσετε τις απορίες σας:Δεν υπάρχουν σχόλια: