Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Περί Ελλήνων 2012

     Είμαστε περήφανοι ως έθνος από αρχαιοτάτων χρόνων, για τους συγγραφείς μας, για τους ποιητές μας, για τους στρατηλάτες μας, για τους στρατιώτες μας, για τους αθλητές μας, για τους γιατρούς μας, για τους επιστήμονές μας, για τους φιλοσόφους μας, για τους πολλούς αγίους μας (ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό πολιτών) και για αρκετούς άλλους. Ακούς Μέγας Αλέξανδρος και λες με καμάρι Έλληνας. Ακούς Σωκράτης, Πλάτωνας κι Αριστοτέλης, και φουσκώνεις από υπερηφάνεια. Ακούς Παπανικολάου, Καραθεοδωρής, και έχεις αμέσως δύο πρότυπα βίου. Ακούς να προφέρουν οι αγγλόλαλοι Ιπποκράτης, Ασκληπιός και Δημόκριτος, και βουρκώνεις, σαν να ακούς το όνομά σου.
    Πόσο υπερήφανοι είμαστε, από αρχαιοτάτων χρόνων και ειδικά σήμερα για τους πολιτικούς μας; Ποιόν να αναφέρεις και να νιώσεις όμορφα που είσαι Έλληνας;
     Η πολιτική πρέπει να ασκείται με ηθική, αρετή και διπλωματία. Πρέπει να ενώνει τους πολίτες κι όχι να τους διχάζει. Το ίδιον συμφέρον πρέπει να εκμηδενίζεται και να ανάγεται το δημόσιο συμφέρον σε υψίστης σημασίας και αξίας. Δεν είναι μορφή εργασίας, ώστε να προέχει ο στόχος μιας καλής καριέρας. Η υστεροφημία, θα έπρεπε να αποτρέπει από λάθη "πονηρά". Η μόρφωση, η ευστροφία, η πραότητα, και η πίστη στις παραδοσιακές αξίες του λαού μας (όχι ο "τυφλός" συντηρητισμός, αλλά οι αξίες σαν βάση) , πρέπει να είναι απαραίτητες αρετές υποψηφίων πολιτικών. Η πειθώ, δεν πρέπει να εφαρμόζεται μόνο για ψηφοθηρικούς σκοπούς, αλλά κυρίως προς όφελος των πολιτών έναντι εξωτερικών "επεμβάσεων".  
     Σήμερα οι αρετές των πολιτικών μας, είναι η αμετροέπεια και η δολιότητα. Η διαπλοκή βασιλεύει. Η πολιτική έγινε ταυτόσημη έννοια με το διχασμό αλλά και την πόλωση. Οι πολιτικοί, αντί για πρότυπα προς μίμηση και πρωτεργάτες προβολής των θετικών εθνικών στοιχείων, έγιναν χλεύη όλων, Ελλήνων και ξένων. Και το χειρότερο είναι πως αντί να μαθαίνουν από τα λάθη τους, τα "βαπτίζουν" σωστά, και επιχειρηματολογούν υπέρ τους. Το ελληνικό φιλότιμο αντικαταστάθηκε από τον άκρατο εγωισμό. Η φιλοπατρία από την αυτοπροβολή. Η ευθιξία από το αλάθητο.
     Είμαστε ένας λαός περήφανος, αλλά και επιπόλαιος. Είμαστε ένα κράτος πολύνομο, αλλά και άνομο. Είμαστε άνθρωποι ευφυής και δραστήριοι, αλλά και αργοκινούμενοι. 
      ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
       

Δεν υπάρχουν σχόλια: