Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006

Περί Ελλήνων Γλώσσα

   Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζει τα έθνη και τους λαούς. Έχει ιδιώματα και τοπικές διαλέκτους. Είναι αργκό, καθαρεύουσα, αρχαία, δημοτική ή ξένη. Η γλώσσα, εκτός από ύλη, μέρος του σώματός μας, είναι και πνεύμα, πνοή. Θυμηθείται τα αρχαία τέσσερα πνεύματα: οξεία "΄", περισπωμένη "~", ψιλή "'" και δασεία "`".
   Είμαστε αλήθεια τυχεροί που κληρονομήσαμε ένα τέτοιο θαύμα. Η γλώσσα μας με τα 27 γράμματά της (α, β, γ, δ, ε, f (δί-γαμμα), ζ, η, θ, ι, j, κ, λ, μ, ν, ξ, ο, π, ρ, σ, τ, υ, φ, χ, ψ, ω, s ) , είναι ατελείωτη, ακό-ρεστη και παραγωγική. Δημιουργεί λέξεις αυτόματα, λέξεις καινούριες που τις προφέρουμε χωρίς να πολυσκεφτούμε. Είναι ο κώδικάς μας, που μόνο με τη λογική αποκρυπτογρα-φείται. Από τους αριθμούς προήλθαν τα γράμματα, και οι αριθμοί από το μηδέν 0 και το ένα 1.
   Η ετυμολογία των λέξεων είναι πρόκληση και διασκέδαση. Τί θα πεί μηδέν και από πού προέρχεται; ΜΗΔΕΝ- ΜΗΤ' ΕΝ - ΟΥΤΕ ΕΝΑ - ΚΑΝΕΝΑ - 0. Τί θα πεί Αφροδίτη; Αυτή που αναδύθηκε από τον αφρό. Τί θα πεί Ελλάς; ΕΛΛΑΣ - ΕΛ+ΛΑΣ - ΕΛ=ΗΛΙΟΣ+ΛΑΣ=ΠΈΤΡΑ - Ηλιακή Πέτρα. Τί σχέση μπορεί να έχει ο ΗΛΙΟΣ, η ΕΛΙΑ,το ΛΑΔΙ και η ΕΛΛΑΔΑ; Τί σημαίνει Άγιος; ΑΓΙΟΣ - Α+ΓΙΟΣ - Α στερητικό+ ΓΗΙΝΟΣ, αυτός που έχει υπερβεί τα γήινα και είναι πνευματικός. Τί σχέση είχαν ο ΑΡΗΣ και ο ΑΔΗΣ, η ΗΡΑ και η ΡΕΑ; Μήπως ήταν το ίδιο πρόσωπο; Τί σημαίνει Ηρακλής; ΗΡΑΚΛΗΣ - ΗΡΑ+ΚΛΗΣ - ΗΡΑ + ΚΛΕΩΣ, αυτός που δοξάζει την Ήρα. Τί σημαίνει Περικλής; ΠΕΡΙΚΛΗΣ - ΠΕΡΙ+ΚΛΗΣ - ΠΕΡΙ+ΚΛΕΩΣ, αυτός που περιβάλλεται, εκπέμπει δόξα. Τί σημαίνει Σωκράτης; ΣΩΚΡΑΤΗΣ - ΣΩ+ΚΡΑΤΗΣ - ΕΣΩ+ΚΡΑΤΗΣ, αυτός που κρατεί, ελέγχει τον εσωτερικό του κόσμο ( γνώθις εαυτόν ). Τί σημαίνει ναός; ΝΑΟΣ - ΝΑΥΣ - ΠΛΟΙΟ ( ίσως και διαστημόπλοιο!!!!! ) - ΚΙΒΩΤΟΣ. Τί σημαίνει γιουνάν ( έτσι μας λένε οι Τούρκοι, κι όχι μόνο ); ΓΙΟΥΝΑΝ - JΟΥΝΑΝ=ΙΩΝΕΣ. Τί σημαίνει Ιστανμπούλ ( έτσι λένε οι Τούρκοι, κι όχι μόνο την Κωνσταντινούπολη ); ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ - ΙΣ+ΤΑΝ+ΜΠΟΥΛ - ΕΙΣ+ΤΗΝ+ΠΟΛΗ, έτσι απαντούσαν όσοι πήγαιναν στην Πόλη, όταν τους ρωτούσαν πού πάτε. Τί σημαίνει cd; CD - C+D - COMPACT+DISC - ΣΥΜΠΑΚΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ. Τί σημαίνει love; LOVE=ΛΑΥΩ ( αρχαίο ρήμα, που σημαίνει αγαπώ).
   Παίρνεις μία λέξη, ας πούμε ΑΚΡΟ, κάνεις αναγραμματισμό και βγάζεις ΚΑΡΟ, και ξανα ΚΟΡΑ. Άλλη λέξη ΑΣΤΕΡΙ, κάνεις αναγραμματισμό και ΣΤΕΡΙΑ.
   Πολλοί είναι οι λαοί που έχουν τη γλώσσα μας σε ιδιάζουσα θέση και τη διδάσκουν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτήριά τους. Κι εμείς λέμε τη θύρα πόρτα, αλλά το παράθυρο δεν το λέμε παράπορτο. Λέμε την πυρά φωτιά, αλλά δεν λέμε φωτοσβεστική αλλά πυροσβεστική. Λέμε το ύδωρ νερό, αλλά δεν λέμε νεροφόρα αλλά υδροφόρα.
   Λέξεις που χάνονται στο παρελθόν, και κανείς δεν αναζητά να μάθει την προέλευσή τους. Και η γλώσσα ήταν που μας κράτησε στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς στους Τούρκους, αυτή μας μεταφέρει τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, τις ανακαλύψεις τους, με αυτήν θα μεταφέρουμε κι εμείς τα δικά μας δεδομένα, άν δεν την αλλοιώσουμε ανεπανόρθωτα.
Ελληνικόν το φιλοσοφείν....

Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2006

Περι Χριστουγέννων


   Διανύοντας αυτές τις άγιες ημέρες και επηρεασμένος από το κλίμα, λέω να κάνω μια παρένθεση και να εντρυφήσω στο θέμα Χριστούγεννα.
   Έχουν περάσει 2006 έτη από τη γέννηση του θεανθρώπου, τη μέρα που έμελλε να αλλάξει τις ζωές μας. Καθιερώθηκε να τη γιορτάζουμε στις 25 Δεκεμβρίου, από το 354 μ.χ., επειδή συνέπεφτε με τη γέννηση του θεού των Περσών Μίθρα, πολύ κοντά στην πρωτοχρονιά, την αλλαγή του χρόνου.
   Οι μέρες αυτές πρέπει να είναι ημέρες περισυλλογής και προ-γραμματισμού. Ημέρες απογραφής των πεπραγμένων του απερχόμενου έτους και ημέρες προγραμματισμού του επόμενου. Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε και να απαισιοδοξούμε, για τα μέλλοντα και επόμενα, ή για τα προηγούμενα.
   Είναι γεγονός ότι κάθε μέρα πεινάνε και πεθαίνουν από την πείνα άνθρωποι φτωχοί και μίζεροι, είναι γεγονος ότι η δυστυχία έχει καταστεί επιδημία, τα χαμόγελα είναι σπάνια και τείνουν να γίνουν "είδος" υπό εξαφάνιση. Οι γέροι παραμένουν στα γηροκομεία, περι-μένοντας κάτι..... Τα παιδιά - όχι όλα, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά - δεν θα πάρουν δώρο φέτος, γιατί ο άγιος των Χριστουγέννων δεν πέρασε από εκεί... Άνθρωποι μονάχοι, απογοητευμένοι από τη ζωή στα καλύτερά τους χρόνια ατενίζουν προς το μέλλον απελπισμένοι....
   Και τώρα ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, την άλλη όψη του νομίσματος. Οι χαρές στη ζωή μας, δυστυχώς είναι πολύ λίγες, γι αυτό ας εκμεταλλευτούμε κάθε τέτοια στιγμή. Ας κοιτάξουμε τα γεμάτα ανυπομονεσία μάτια ενός παιδιού όταν πάρει ένα δώρο, ας ακούσουμε την αγγελική φωνή του να μας ψέλνει τα κάλαντα ( εντάξει, μπορεί να είναι κι από άλλη χώρα, αλλά δεν παύει να είναι παιδί ), ας πούμε χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα σε κάποιον μοναχικό παππού κι ας ακούσουμε μία ιστορία του, από αυτές που ξέρει και θέλει να λέει αλλά δεν έχει ακροατήριο.
   Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο clubbing, ξίδια και χαρτιά., δεν είναι αφορμή για επίδειξη. Η ζωή είναι μικρή και γεμάτη εκπλήξεις. Οι ευχάριστες στιγμές είναι ελάχιστες. Μη γινόμαστε μίζεροι κι απαισιόδοξοι αλλά θετικοί και πρόσχαροι.
   Καλά Χριστούγεννα και παραγωγικός και γεμάτος πλούτη υγείας και ευημερίας ο καινούριος χρόνος 2007.......................
Ελληνικόν το φιλοσοφείν...............

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2006

Περί ελιάς


   Είναι τώρα η εποχή συγκομιδής της ελιάς, και σκέφτηκα να γράψω μερικά λόγια, γι αυτό το ευλογημένο δέντρο. Αυτό λοιπόν το δέντρο, έδωσε η Θεά Αθηνά στους πολίτες της Αθήνας, για να δεχθούν την προστασία της και για να δώσουν στην πόλη τους το όνομά της. Και εκείνοι, ανάμεσα στο νερό που τους πρόσφερε ο Θεός Ποσειδώνας και στην ελιά που τους πρόσφερε η Θεά Αθηνά, διάλεξαν το δεύτερο και έτσι ονομάστηκε Αθήνα εκείνο το μέρος, και έτσι λέγεται μέχρι σήμερα.
   Σε ελαιώνα πέρασε το τελευταίο βράδυ του ο Χριστός πριν τη σύλληψή του και την έναρξη των παθών του.
   Το όνομά της είναι πανάρχαιο, και αποτελείται από τέσσερα γράμματα(σήμερα). Ε-Λ-Ι-Α. Μοιάζει με τον Η-Λ-Ι-Ο αλλά και με την Ε-Λ-Λ-Α-Δ-Α. Έχει πυρήνα, ενδιάμεσο μέρος και φλούδα, όπως και η Γή και άλλοι πλανήτες(πυρήνας-ενδιάμεσο λιθόστρωμμα- επιφανειακό στρώμμα). Είναι από τους ποιό μελετημένους και θρεπτικούς καρπούς. Δίνει΄ενέργεια όπως και ο Ήλιος. Αξιοποιείται και το παραμικρό μέρος της. Ο καρπός, το ξύλο, τα φύλλα, κ.λ.π. Παράγωγό της το λάδι, χρυσίζων ρευστός χρυσός ( όπως για το πετρέλαιο λέμε μαύρος χρυσός). Ιαματικό και θρεπτικό.
   Ο τρόπος συγκομιδής του καρπού της, πανάρχαιος κι αυτός, με πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο. Δύσκολη και επίπονη εργασία, αλλά το αποτέλεσμα σε ανταποδίδει. Τα ραπίσματα για την πτώση του καρπού, πολλές φορές δεν μένουν αναπάντητα. Κατά τον νόμο της δράσης και αντίδρασης, φαίνεται σαν να απαντά με χτυπήματα, σχεδόν αυτόματα.    
   Ο κορμός της πολλές φορές, όπως κι αυτός του πλατάνου, γίνεται σημείο αναφοράς του χρόνου.
   Σχεδόν σε όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, είναι παρούσα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Έλληνα.
   Το περιστέρι που κρατάει στο ράμφος του κλαδί ελιάς, είναι σύμβολο ειρήνης, όπως και η ελιά από μόνη της.
   Αιώνες τώρα μας θρέφει και θα συνεχίσει.
Ελληνικών το φιλοσοφείν............