Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Περί ηρώων τηλεοπτικών


     Από την κατασκευή και λειτουργία της πρώτης τηλεοράσεως (περίπου 1928), πολλοί είναι οι τηλεοπτικοί ήρωες, που αναδείχθηκαν ακόμη και σε πρότυπα ζωής. Έγιναν γνωστοί, μέσα από μία τηλεοπτική σειρά, και πολλοί από αυτούς αποτελούν ακόμη και σήμερα αναμνήσεις του παρελθόντος πολλών ανθρώπων. Παρακάτω θα αναφέρω μερικούς.
     Ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό, είναι ο Τζόνι Βαϊμίλλερ (Johnny Weissmuller) ή όπως τον γνωρίσαμε μέσα από τις οθόνες μας, Ο ΤΑΡΖΑΝ. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκα πως ήταν δημιούργημα του συγγραφέα Έντγκαρ Λι Μπάροουζ (1875 - 1950), ο οποίος τον εμφάνισε για πρώτη φορά στο περιοδικό All Story το 1912. Η κραυγή του, η τσίτα, η Τζέην, τα άλματα στα δέντρα και οι μάχες μέσα στην άγρια ζούγκλα, έκαναν ακόμα ποιο γνωστό τον ταρζάν, μέσα από το ρόλο του στην οθόνη, τον οποίο υποδύθηκε ο ολυμπιονίκης κολυμβήσεως Τζόνι Βάϊσμιλλερ.

 

     Ο επόμενος είναι ένας ακόμα ήρωας, πρώτα τον κόμικς και μετά της οθόνης. Τον ενσάρκωσε άριστα και τον αποτύπωσε στο μυαλό μας, ο Christopher Reeve και δεν είναι άλλος από τον SUPERMAN. Τον δημιούργησαν οι Τζο Σούστερ (Joe Shuster) και Τζέρι Σίγκελ (Jerry Siegel) και εκδόθηκε το 1938 στο περιοδικό Action comics. Η χαρακτηριστική μπλε στολή με την κόκκινη μπέρτα και το S χαραγμένο στο στήθος, είναι ακόμα και σήμερα αρκετά δημοφιλής.


     Ο επόμενος δεν είναι ήρωας κόμικ, αλλά "καθαρό" τηλεοπτικό είδωλο. Μία λέξη μόνο, Μπρούς Λη (Bruce Lee). Ο Πρώτος ήρωας πολεμικών τεχνών, που "έσπρωξε" τα παιδιά στα γυμναστήρια και τις σχολές. Έδειξε για τι είναι ικανός ο άνθρωπος, αν προετοιμαστεί κατάλληλα. Μία "ανθρώπινη πολεμική μηχανή" που αξιοποιούσε στο έπακρο τις ικανότητες του σώματος και του μυαλού. Δεν ήταν απλός σταρ της τηλεοράσεως. Ήθελε να μεταδώσει τις τεχνικές του και μελετούσε την κάθε κίνηση του σώματος. Με μία λέξη ήταν πρώτα Δάσκαλος. Νους υγιής εν σώματι υγιή. 

     Υπάρχουν και άλλοι, που ίσως αναφέρω σε επόμενο άρθρο. Θα ήθελα κάπου εδώ, να παραθέσω, τιμής ένεκεν, και κάποιους δικούς μας Έλληνες τηλεοπτικούς ήρωες, που μείναν χαραγμένη στη μνήμη μας, με την πάροδο του χρόνου.

 Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Περί φαρμάκων


     Από την δημιουργία σχεδόν της ιδιωτικής τηλεοράσεως, η ενημέρωση έχει αλλάξει επίπεδο. Κάθε τόσο, καινούριες ορολογίες, που δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να της γνωρίζεις, εμφανίζονται στο προσκήνιο. Από τα ποιο γνωστά παραδείγματα, είναι αυτό του γνωστού χρηματιστηρίου, όπου έβλεπες τον κάθε έναν, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και εκπαιδεύσεως να κοιτάει τους δείκτες με ενδιαφέρον. Έχουμε ακούσει για γρίπη των χοίρων, γρίπη των πτηνών, PSI, ομόλογα, moody's, πιστοληπτική ικανότητανόσος του άνθρακα, και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Γίναμε οικονομολόγοι, γιατροί, τραπεζίτες, και ότι άλλο θέλει η τηλεόραση. Τελευταία, ένας νέος όρος έχει κατακλύσει την ενημέρωση, κι έχει ανησυχήσει πολλούς. ΤΑ ΓΕΝΟΣΙΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Θα    προσπαθήσω εδώ να καταλάβω πρώτα εγώ, και μέσω εμού ίσως κι εσείς, τι είναι αυτός ο όρος.
     Καταρχήν να ερμηνεύσουμε τι σημαίνει ο όρος γενόσιμα φάρμακα. Ψάχνοντας στη Βικιπαίδεια, βλέπουμε πως αυτά είναι φάρμακα των οποίων ο "χρόνος πατέντας" έχει παρέλθει, και βγαίνουν στο εμπόριο ανταγωνιστικά. Εκεί δηλαδή που μόνο η εταιρεία "πατέντας" είχε δικαίωμα να το κυκλοφορεί, τώρα ελεύθερα το κατασκευάζουν κι άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα η τιμή να είναι φθηνότερη. Σε μία διεξαχθείσα έρευνα των εταιρειών TNS Icap και BaaS, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σημαντικά. Έδειξε, ότι αρκετοί πολίτες, φοβούνται την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα τους, καθώς κατασκευάζονται ώς επί το πλείστων σε τριτοκοσμικές χώρες, ενώ πολλοί δεν γνωρίζουν τι είναι τα γενόσιμα φάρμακα.
      Οι γνώμες που ακούγονται είναι αντικρουόμενες, και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μπερδεύουν ακόμα περισσότερο. Από τη μία οι ελληνικές και οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες, και από την άλλη ορισμένοι γιατροί.
     Παρακάτω σας παραθέτω ορισμένες διευθύνσεις ιστοσελίδων, ώστε να λύσετε τις απορίες σας: